Onderhoud

Natuurlijk spelen is uitdagend en inspirerend voor kinderen, echter door het gebruik van natuurlijke materialen is onderhoud onvermijdelijk. Een goed onderhoudsplan voor de natuurlijke speelplek is daardoor van belang. Vogels Avontuurlijk Spelen stelt samen met de opdrachtgever een beheerboek samen, zodat de speelplek met het juiste onderhoud jarenlang speelplezier geeft met een verzorgde uitstraling.

Natuurlijke materialen
Door het gebruik van natuurlijke materialen in speelplekken is onderhoud onvermijdelijk. Natuurlijke materialen reageren op verschillende weersinvloeden. Regen en zon zorgen voor de groen van algen, waardoor natuurlijke materialen als hout en steen glad kunnen worden. Temperatuurswisselingen zorgen met name voor de ‘werking’ van hout, waardoor er scheuren en barsten in hout kunnen ontstaan. Wanneer de scheuren te groot worden is de kans op beknelling groot, waardoor tijdens de technische inspectie dit afgekeurd word en dit moet worden hersteld.

Vaak worden er (val)ondergronden gebruikt van schors, gras of zand. Deze natuurlijke ondergronden worden op den duur weggespeeld of uitgelopen en zullen om aan de eisen te voldoen aangevuld en hersteld moeten worden. Door het goed onderhouden en tijdig aanvullen van deze materialen kunnen grote kostenposten in onderhoud voorkomen worden.

Onderhoud toestellen
Speeltoestellen hebben onderhoud nodig en de verschillende inspecties geven inzicht in wat voor onderhoud er precies nodig is. Het specialistisch team van Vogels Avontuurlijk Spelen heeft de expertise om het onderhoud aan de speeltoestellen te verzorgen, waardoor het speeltoestel weer jarenlang bespeeld kan worden.

Onderhoud groen
Een natuurlijk speelplek heeft naast natuurlijk speeltoestellen en aanleidingen ook diverse natuurlijke elementen in de vorm van beplanting, bomen en natuurlijke ondergronden. Onderhoud voor deze groene elementen is belangrijk voor de levensduur en uitstraling. Door de connectie van Vogels Avontuurlijk Spelen met Groenvoorziening Vogels is ook op het gebied van groenonderhoud veel kennis, expertise en materieel aanwezig.

Onderhoud kunstgras
Dat kunstgras onderhoudsvrij is, is een taboe! In tegenstelling tot natuurgras hoeft kunstgras niet gemaaid, geverticuteerd of bemest te worden. Maar ook in kunstgras ontstaat na verloop van tijd een voedingsbodem waar (on)kruiden en algen zich in kunnen ontwikkelen.

Met de speciaal voor kunstgras ontwikkelde kunstgrasborstel in combinatie met een wendbare machine maakt Vogels Avontuurlijk Spelen de kunstgrasmat weer als nieuw. De moeilijk bereikbare plekken worden met de bosmaaier met speciale borstel gereinigd.

Naast het borstelen is het belangrijk om de hoeveelheid zand in de kunstgrasmat op peil te houden. Dit zand zorgt ervoor dat de mat op zijn plaats blijft en dat de kunstgras haren omhoog blijven staan.

Neem gerust contact op met ons