Jan van Amstelstraat, Schijndel

EBC Noord

November 2019

EBC Noord | Schijndel

Natuurlijk Spelen op speelplaats EBC Noord

EBC Noord is de verzamelnaam voor Basisschool De Vossenberg en Basisschool ’t Kwekkeveld. De school maakt volop gebruik van de buitenruimte, ook het achtergelegen terrein dat grond van de gemeente is. Echter mist de school speelelementen op het toch wel grijze schoolplein. De subsidie ‘Groene Schoolpleinen’ maakt het mogelijk om natuurlijk spelen op het schoolplein te introduceren.

Het speelplein gelegen op het zuiden was in de zomermaanden een warme plek, waar kinderen nauwelijks een stukje schaduw hadden, op de enorme grote wilg na die prominent aan de rand van het speelplein aanwezig is. In het nieuwe ontwerp worden tegels die veel warmte absorberen vervangen door plantvakken of natuurlijke materialen (schors), die ook helpen bij het infiltreren van hemelwater. Daarnaast heeft de grote wilg een ruimere groeiplaats gekregen zonder verdrukking van bestrating, waardoor deze boom nog beter tot zijn recht komt. Ook zijn er nog extra bomen geplant om meer schaduw te creëren op het schoolplein.

Naast de vergroening van het schoolplein is er ook meer speelwaarde gecreëerd met natuurlijke speelelementen. Er is een hindernisparcours gemaakt met diverse oversteken en uitdagingen, een boombank, Wilgentunnel, stammenklasje met insectenhotel, verstopbankjes en nog een balansparcours in de bestrating. Ook is er een podium gemaakt voor de grotere jaarevenementen op school.

De zandbak is uitgebreid met een extra cirkel waar een watertoestel in staat. Het water word opgepompt vanuit de grond en infiltreert via infiltratiekratten weer terug de bodem in.

Door het inzetten van vrijwilligers heeft de school een mooi bedrag kunnen besparen. De vrijwilligers hebben hout geschuurd dat voor het hindernisparcours en de zandbakrand is gebruikt, de wilgentunnel gemaakt en hebben de tegels opgenomen en opgestapeld als muurtjes. Deze muurtjes dienen weer als opsluiting voor het houtschors. Daarnaast is er een dag geweest waar de kinderen van de school geholpen hebben met de aanplant van de plantvakken.

Neem gerust contact op met ons