Luciaweg 2, Nijmegen

Gemeente Nijmegen

21 april 2018

De Leemkuil | Nijmegen

Vogels Avontuurlijk Spelen heeft in samenwerking met KOMPAN voor de gemeente Nijmegen speeltuin de Leemkuil voorzien van een levensgroot Romeins speelfort, met als blikvangers de tot wel 12 meter hoge speeltorens. Het geheime fort van Novio Magus bevat vele uitdagende speelelementen, waaronder een amfitheater, een Romeins badhuis en natuurlijk de meters hoge klimtorens.

Ruim een half jaar is er hard gewerkt om het project met vele uitdagingen uit te voeren. Alles is gemaakt of bekleed met natuurlijke materialen zoals hout en steen, waarmee het echt een Romeinse uitstraling heeft gekregen.

Door weer en wind is er doorgewerkt om de uiteindelijke deadline te halen van 21 april 2018. Op deze datum was de officiële opening van de Leemkuil, waarbij een groep Romeinen samen met de kinderen een kijkje kwamen nemen in het nieuwe geheime fort van Novio Magus. Na de opening telt speeltuin de Leemkuil ruim 55.000 bezoekers per jaar.

Verloop van het project

Het speelfort van Novio Magus in speeltuin de Leemkuil is niet zomaar tot stand gekomen. Het idee is ontstaan uit de historie van de leemkuil, waar de Romeinen het vroeger gebruikte als aquaduct om de wateraanvoer te regelen. De Leemkuil is tot op de dag van vandaag een nat gebied, wat een probleem vormde voor de speeltuin. Bij periodes met veel regenval bleef er altijd veel water staan, waardoor er lange tijd daarna geen gebruik gemaakt kon worden van de speelkuil. Na een studie en flink wat berekeningen is hier een oplossing voor gevonden. Er zijn over de totale breedte van de Leemkuil infiltratiekratten ingegraven met een capaciteit van totaal ruim 50 m3. Deze kratten zijn niet zichtbaar, maar zijn een verbinding tussen het speelzand en de bodem. De infiltratiekratten slaan het water op en infiltreren het terug naar het grondwater. Wanneer dit verzadigd is en de kratten ook vol zitten, is er een pompsysteem dat binnen de kortste keren het water naar buiten de kuil kan wegpompen. Hierdoor is de Leemkuil altijd droog en dus bespeelbaar.

Een andere uitdaging was de bereikbaarheid van de Leemkuil tijdens de installatie. Drie torens van 10 meter en één van 12 meter hoog moesten namelijk in de kuil worden geplaatst. De torens hadden een enorm gewicht en waren moeilijk te sturen. Met twee telescoopkranen tegelijk werden de torens uiteindelijk op de eerder geplaatste ankers gezet, daarmee was het geraamte van het speelfort gemaakt.

De volgende stap was het verbinden van de torens en het installeren van de speelelementen, waaronder de grote buisglijbaan. Ook de buitenkant werd bekleed met inlands hout en een gele kalksteen van de Kunrader steengroeve uit Zuid-Limburg.
Ook het Romeins badhuis, het amfitheater en de toegangsbrug zijn met dezelfde materialen bekleed, zodat het geheel uniform is.

Een half jaar uitvoering en jaren voorbereiding hebben uiteindelijk geleid tot een fantastisch resultaat en een unieke creatie. Een project om trots op terug te kijken door het resultaat en door een goede afstemming en samenwerking tussen KOMPAN en Vogels Avontuurlijk Spelen.

Neem gerust contact op met ons